Mišljenje stručnjaka

Šta to ima knjiga, a telefon ne?

Telefoni, naša svakodnevna potreba. Ali ne treba da budu i dečija. Kako smo od “Moje dete mnogo voli tu knjigu, obožava tog pisca” došli do “Moje dete jedva čita i ono što mora, stalno visi na telefonu.”?

Da li treba deci zabraniti telefon?

Nije zamisao deci potpuno zabraniti telefone. To je naša realnost. Ali treba ih ispratiti, edukovati, zaštiti i ograničiti provedeno vreme uz telefon. Kako i koliko će dete koristiti telefon, odgovornost je roditelja. Uopšte nije sporno da telefoni sadrže dosta korisnih aplikacija, sadržaja, koji mogu pomoći deci da razviju razne veštine, da im pomognu u rešavanju školskih zadataka. Mada, stvarnost je takva da ih deca najčešće koriste radi zabave, sadržaja koji nema razvojnu vrednost i loše utiče na socijalne sposobnosti deteta. A knjiga postaje neka strašna zver koja ostaje zaključana u svom kavezu. Kako im pokazati da je u kavezu ostala zaključana najlepša ptica na svetu?

Kako kod deteta razviti ljubav prema knjizi?

Ljubav prema knjizi se stvara od najmlađih godina. Za upoznavanje dece sa knjigom nikad nije suviše rano. Treba da se naviknu na knjige. Da ih vide u svom okruženju, da gledaju i slušaju vas dok im čitate. Knjige su riznica lepote i dobrote za decu. Razni junaci, nove reči, pojmovi dobra i zla, novi svetovi, sigurno će otvoriti vrata mašte kod svakog deteta. Čitajući knjige razvijaju empatiju, milosrđe, maštu, sposobnost da se zamisle u tuđoj koži, da prepoznaju probleme i osobine, svoje i drugih. A prelistavanje stranica stvara osećaj kao da se priča razmotava, bukvalno i figurativno.

Dok su mali, počinje se sa slikovnicama, kratkim pričama, brojalicama, pesmicama. Kako rastu, trudite se da pričate sa njima o pročitanom, da vam prepričaju ukratko šta su zapamtili. Idite zajedno do biblioteke, knjižare, gledajte knjige, pokazujte detetu, pitajte da li bi mu se dopala. Napravite svoje male rituale. Odredite neko vreme za svakodnevno čitanje.

Ne zaboravite, roditelji detetu služe za primer!

Lični primer je najefikasnije sredstvo za postizanje bilo kog cilja, pa tako i za stvaranje interesovanja za knjige. Zato je važno da i roditelji čitaju. Čitajte razni sadržaj, novine, spisak za kupovinu, neko uputstvo. Neka deca uvide da nam je čitanje važna veština u svakodnevnoj životu.

Na sledećem linku možete pročitati šta engleski pisac Nil Gejmen kaže o značaju čitanja knjiga: 
https://www.psihoverzum.com/nil-gejmen-zbog-cega-nasa-buducnost-zavisi-od-biblioteka-citanja-i-sanjarenja/

Kako vi izlazite na kraj sa preteranim korišćenjem telefona? Na koje načine približavate deci knjige? Uz koju knjigu se najbolje družite?

Komentar

  1. fxgt kaže:

    Knjiga ima daleko veću vrednost nego telefon, jer telefon brzo zastari, a knjiga se prenosi generacijama.

Ostavite odgovor